Rumlebums bogreception

Rumlebums bogreception – særafsnit

Det er koldt at sidde oppe i kirketårnet og spejde ud over kirkepladsen i Nykøbing. Rumbebum prøver at finde et sted i tårnet, hvor regnen og blæsten ikke kan trænge ind og gøre ham iskold helt ind under striktrøjen. Men næsen bliver alligevel kold, for han er nødt til at sidde ved vinduet, så han kan få øje på sine to nissevenner, så snart de går over pladsen. ”Bare de to hønisser dog snart ville dukke op,” tænker Rumlebum. Der er ikke ret meget tid tilbage, før det hele begynder.

Henne ved hjørnet får han et glimt af to røde nissehuer. Endelig! Det er kirkenissen Klingklang og skovnissen Nis Gårdbo. Heldigvis har de taget pænt tøj på. Det er jo ikke en hvilken som helst begivenhed, de skal til.

Rumlebum suser ned af kirketårnets trappe og ind i det store kirkerum. Han løber sine nissevenner i møde og giver dem et nissekram midt på kirkegulvet. ”Tillykke med den flotte bog!” siger de to andre i munden på hinanden. Rumlebum smiler forlegent. Han er meget stolt af bogen, men han har ikke lyst til at at vise det. I stedet giver han sig til at skynde på nisserne.

Klingklang er jo kirkenisse, så han kan ikke lade være med at stoppe op og beundre kirkerummets flotte træloft. ”Det ligner bunden af et skib,” siger Klingklang fortryllet. ”Ja, hvorfor tror du ellers, det hedder et kirkeskib?” vrisser Rumlbebum og hiver ham i striktrøjen.

Bagefter er det Nis, der stopper op. ”Hvad med drilleri, har du noget klar?” Rumlebum ryster på hovedet. Han har bestemt, at der ikke skal være noget, der kan forstyrre dagen, hvor bogen om ham skal præsenteres for hele verden. Der kommer mange vigtige folk. Især mange vigtige børn.

Det var ellers lige ved at gå galt. Ad omveje havde Rumlebum fået nys om en sætternisse på bogtrykkeriet i Tyskland, der havde fjernet alle u’erne i Rumlebums bog. Pludselig hed bogen Rmlebm. Rumlebum måtte tage afsted på en diplomatisk mission til Hamborg og overbevise sætternissen om at levere u’erne tilbage.

Det kostede ham to sjældne rigsdaler fra hans møntsamling i nissegave og en lang aften sammen med sætternissen på en tysk bierstube, som gav ham en frygtelig hovedpine, men det var det hele værd. Halvanden time før boglanceringen var fragtbilen kommet med alle bøgerne. Moren var blevet så glad og lettet, at hun havde danset rundt i huset og jublet så meget, at hunden Vaks var blevet forskrækket og havde gøet højt.

Nu er der ingen tid at spilde. De tre nisser suser hen over kirkepladsen og ind i den hyggelige boghandel, som er fuld af bøger og papir. Det er sådan et rart sted. Rumlebum tager tit herind, for der er altid stille og fredeligt og en masse bøger, man kan blive klog af.

Lige inden for døren har boghandleren sat et bord, og på bordet står høje stakke af Rumlebums bøger. De to nissevenner gør store øjne. De er tydeligt imponerede over, at bogen er blevet så flot. På forsiden er der en tegning af Rumlebums heltebedrift, da han sidste år reddede Vaks fra to løbske heste. Nu er nissen og hunden allerbedste venner.

Familien og de ansatte i boghandlen har travlt med at gøre klar. Bedstefar er kommet og har klejner med. Bedstemor har bagt småkager. Moren stiller tegnepapir og farveblyanter frem til de små børn. Faren pakker bøger ud, og Sif og Solvej hjælper med at spise de karameller, der står fremme på bordet.

Nu begynder der at komme folk. Den første gæst er en gammel dame. Hun går nysgerrigt hen til bøgerne og tager en af dem op i hånden. Så rækker hun bogen til den store pige Sif. Damen vil gerne have, at Sif skal skrive ”Oldemors bog” på den første side i bogen. Hun vil læse den højt for sine oldebørn, fortæller hun. Sif gør sig meget umage med at skrive pænt.

”Vil du også skrive dit navn i bogen?” spørger hun Sif. Det vil Sif gerne. Hun skriver sit navn i alle de bøger, der bliver solgt. Det synes Rumlebum er mærkeligt. De kan jo bare se på navnet på forsiden. Rumlebum synes også, at det er mærkeligt, at menneskerne tager billeder af bogen i stedet for at læse i den. De tager også billeder foran et stort tæppe med julemotiv.

Under hele bogreceptionen lister de tre nisser rundt og sørger for, at alt forløber glat. De holder kaffen varm og skynder sig at lukke døren for den kolde vind, så snart folk er kommet indenfor. De tester alle farveblyanterne, så børnene nemt kan farvelægge tegningerne. De tjekker også, at alle bøgerne står på den rigtige plads i bogreolerne.

En dreng taber sin vante, fordi han skal skynde sig til spejder, og Klingklang er hurtig: han laver et af sine rullefald og når lige akkurat at kaste den i farens cykelkurv, inden faren og drengen suser afsted til FDF-klubhuset.

Nis synes nu alligevel, at der skal være et drilleri. Da han er en meget praktisk nisse, forener han det nyttige med det behagelige og slikker glasuren af klejnerne, så bedstefaren tror, at han har glemt at komme det på og derfor må pynte alle klejnerne en gang til.

Da det hele er ovre, og butikken lukker, går familien på restaurant og fejrer det hele. De er så glade for, at dagen gik godt. Det er Rumlebum også glad for. Men det bedste var nu alligevel at se de mange børn, som havde det sjovt sammen.

”Det tegner til at blive en god december,” mumler Rumlebum tilfreds, da det er blevet nat. Han putter sig ind til Vaks i hundekurven og begraver næsen i dens bløde pels, der dufter så dejligt. Det minder ham om, at han skal have tjekket op på beholdningen af pebernøddeingredienser i køkkenskabene.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Persondata-, cookie- og privatlivspolitik

Denne persondata-, cookie- og privatlivspolitik vedrører min danske momsregistrerede virksomhed OctoTranslations via www.rumlebum.dk. CVR: 32009549. Indehaver: Mette Bærbach Bas. Adresse: Plantagen 34, 7900 Nykøbing M. Kontakt mig på tlf: 61716109 og mail: mettebaerbach@gmail.com.

Når du er kunde hos mig og besøger mit website, indsamles der oplysninger om dig, som bruges til at levere tjenester til dig, samt tilpasse og forbedre mit indhold og til at øge værdien af det indhold, der vises på mit websted.

Personoplysninger er alle slags informationer, der i et eller andet omfang kan henføres til dig. Det sker f.eks. ved alm. tilgang af indhold, hvis du bestiller et foredrag, foretager køb via webstedet eller lignende.

Oplysninger i forbindelse med booking foredrag og køb af bøger
Jeg indsamler og behandler typisk følgende typer af oplysninger: Et unikt ID og tekniske oplysninger om din computer, tablet eller mobiltelefon, dit IP-nummer, geografisk placering, samt hvilke sider du klikker på (interesser). I det omfang du selv giver eksplicit samtykke hertil og selv indtaster informationerne behandles desuden: Navn, telefonnummer, e-mail og adresse. Det vil typisk være i forbindelse med booking af forederag eller ved køb af bøger.

Oplysninger om din adfærd på webstedet
Mit websted indsamler informationer om din adfærd, når du besøger webstedet, såsom f.eks. hvilke sider du har besøgt, i hvilken rækkefølge, og hvor du har klikket på disse sider. Oplysningerne bruges til at sikre, at du får den bedste og mest relevante oplevelse på webstedet og for løbende at optimere webstedet. Hvis du ikke ønsker, at der indsamles oplysninger, bør du slette dine cookies (se vejledning) og undlade videre brug af webstedet. Nedenfor uddybes, hvilke informationer der indsamles på webstedet, deres formål og hvilke tredjeparter, der har adgang til dem.

Brug af peronoplysninger, formål og behandlingsgrundlag
Jeg indsamler og bruger personoplysninger til de formål, der er beskrevet nedenfor. Jeg kan også behandle dine personoplysninger til andre formål, hvis jeg lovgivningsmæssigt er berettiget eller forpligtet til det. Jeg bruger dine personlige oplysninger til at sikre, at du får den bedst mulige oplevelse med mit websted, og får mest ud af dit forløb som kunde hos mig. Når du opretter dig som bruger, giver du samtidig samtykke til min behandling af dine personoplysninger i henhold til denne persondatapolitik.

Dine personoplysninger (indsamlet i forbindelse med et bogkøb eller booking af foredrag mv.) bliver registreret og gjort tilgængelige for andre udvalgte brugere og databehandlere, med det formål at de skal kunne levere den ønskede tjenesteydelse for dig.

Når du registrerer dig som kunde hos mig, indsamler jeg de oplysninger, du selv afgiver, f.eks. navn, adresse, e-mailadresse, telefonnummer og oplysninger om, hvilke produkter du køber. Formålet er, at jeg kan levere den service, du har bestilt og i øvrigt opfylde min aftale med dig, herunder for at kunne administrere dine rettigheder til at returnere og reklamere. Dine oplysninger opbevares, så længe du er kunde hos mig. Per definition er du livslang kunde hos mig. Du kan til enhver tid blive slettet som kunde hos mig, men så skal du være opmærksom på at du i så fald ikke længere har adgang til materialer hos mig. Kontakt mig, hvis du ønsker at blive slettet som kunde.

Cookies
Når du besøger webstedet www.rumlebum.dk, modtager du automatisk en eller flere cookies. En ”cookie”, er en tekstfil, som gemmes på din computer, mobil el. tilsvarende med det formål at genkende den, huske indstillinger, udføre statistik og målrette annoncer. Cookies kan ikke indeholde skadelig kode som f.eks. virus. Det er muligt at slette eller blokere for cookies (se vejledning). Hvis du sletter eller blokerer cookies, vil annoncer kunne blive mindre relevante for dig og optræde hyppigere. Du kan desuden risikere at websitet ikke fungerer optimalt samt at der er indhold, du ikke kan få adgang til.

Websitet indeholder cookies fra tredjeparter, der i varierende omfang kan omfatte: Facebook og Google Analytics. Cookiens levetid kan variere, efter hvad de enkelte udbydere har sat dem til. Nogle cookies forsvinder, så snart du lukker browservinduet, andre kan eksistere i flere år. Mange udbydere anvender typisk 12 eller 24 måneders levetid på deres annonce-, statistik og indholdsrelaterede cookies. Bemærk at levetiden forlænges efter hvert besøg, så det er f.eks. 24 måneder fra sidst, at du har besøgt et website, at cookies opbevares på din computer.

Når du besøger min Facebook-side
Jeg og Facebook indsamler og behandler personoplysninger, når du besøger Facebook-siden for Rumlebum. Formålet med behandlingen er at kunne markedsføre mig over for potentielle kunder, bevare henvendelser og lignende beslægtede formål. Den konkrete Facebook-side, som er administreret af Mette Bærbach Bas, er: Rumlebum.

Jeg følger Datatilsynets gældende retningslinjer omkring det delte dataansvar og tilstræber mig at sikre, at de besøgende på min Facebook-side får information om persondata. Som nævnt nedenfor i nærværende politik, har man også som besøgende på min Facebook-side mulighed for at udøve sine rettigheder, f.eks. retten til indsigt, retten til at gøre indsigelse og retten til sletning.

Behandlingen af personoplysninger på Facebook sker baseret på legitim interesse ud fra en interesseafvejning. Der behandles ikke oplysninger, hvor samtykke er påkrævet. Der indsamles kontaktoplysninger typisk i form af navn. Modtager jeg følsomme oplysninger/særlige kategorier af oplysninger bliver disse slettet, så snart de kommer til mit kendskab. De personoplysninger, der afgives, vil ikke blive videregivet uden for min virksomhed. Da de personoplysninger, der afgives på Facebook-siden, afgives af personen selv på min offentligt tilgængelige side, vil oplysningerne i udgangspunktet ligge på siden, så længe denne eksisterer. Man kan som afgiver af oplysningerne altid gøre indsigelse i forhold til interesseafvejningen, med henblik på at få slettet eventuelle opslag.

Jeg antager, at Facebook foretager automatiske afgørelser og profilering på den del af personoplysningerne, som Facebook er dataansvarlig for. Jeg benytter mig ikke af automatiske afgørelser og profilering.

Bemærk! Hvis du ikke ønsker, at dine oplysninger behandles, bedes du undlade at besøge Rumlebums Facebook-side, da det på nuværende tidspunkt ikke er muligt for mig at ændre på Facebooks indstillinger for opsamling af data.

Samtykke
Når du bruger mit websted, indsamler og behandler jeg i nogle tilfælde dine personoplysninger på baggrund af dit samtykke. (Se ovenfor hvilke oplysninger, der indsamles ved samtykke). Du kan til enhver tid trække dit samtykke tilbage. Dette kan ske ved at kontakte mig. Hvis du trækker dit samtykke tilbage, kan du ikke længere benytte mit websted. Hvis du trækker dit samtykke tilbage, vil jeg stoppe behandlingen af dine personoplysninger, medmindre jeg er berettiget eller forpligtet til at fortsætte behandlingen eller opbevaringen af dine personoplysninger på andet grundlag, herunder i henhold til gældende lovgivning.

Videregivelse af oplysninger og databehandling
Data om din brug af webstedet, hvilket indhold du modtager og evt. klikker på, geografisk placering, m.v. videregives til tredjeparter, i det omfang disse oplysninger er kendt. Du kan se hvilke tredjeparter, der er tale om, i afsnittet om ”Cookies” ovenfor. Oplysningerne anvendes til målretning af annoncering.

Jeg benytter herudover en række tredjeparter til opbevaring og behandling af data. Disse behandler udelukkende oplysninger på mine vegne og må ikke anvende dem til egne formål. Jeg anvender kun databehandlere i EU eller i EU-godkendte lande, der kan give dine oplysninger en tilstrækkelig beskyttelse. Dine data behandles fortroligt og anonymiseret. Videregivelse af personoplysninger som navn og e-mail, samt helbredsoplysninger m.v. vil kun ske, hvis du giver samtykke til det.

Sletning af persondata
Som udgangspunkt er du livslang kunde hos mig, idet du som kunde har livslang adgang til det materialer, du har købt rettighed til. Du kan til enhver tid blive slettet som kunde hos mig, men så skal du være opmærksom på, at du i så fald mister adgang til materialer hos mig. Jeg håndterer din henvendelse manuelt og med svartid indenfor en uge. Oplysningerne opbevares generelt i det tidsrum, der er tilladt i henhold til lovgivningen, og jeg sletter dem, når de ikke længere er nødvendige. Perioden afhænger af karakteren af oplysningen og baggrunden for opbevaring. Det er derfor ikke muligt at angive en generel tidsramme for, hvornår informationer slettes.

Jeg kan afvise rettigheder, der er urimeligt gentagende, kræver uforholdsmæssig meget teknisk indgriben (f.eks. at udvikle et nyt system eller ændre en eksisterende praksis væsentligt), påvirker beskyttelsen af andres personlige oplysninger, eller noget som vil være ekstremt upraktisk (f.eks. anmodninger om oplysninger, der findes som sikkerhedskopier).

Hvis jeg kan rette oplysninger, gør jeg det naturligvis gratis, medmindre det kræver en uforholdsmæssig stor indsats. Jeg bestræber mig på at vedligeholde mine tjenester på en måde, der beskytter oplysninger fra fejlagtig eller skadelig ødelæggelse. Når jeg sletter dine personoplysninger fra mine tjenester, er det derfor muligt, at jeg ikke kan slette tilhørende kopier fra mine arkivservere med det samme, og det er ikke sikkert, at personoplysningerne fjernes fra mine sikkerhedskopisystemer.

Sikkerhed
Jeg har truffet tekniske og organisatoriske foranstaltninger mod, at dine oplysninger hændeligt eller ulovligt bliver slettet, offentliggjort, fortabt, forringet eller kommer til uvedkommendes kendskab, misbruges eller i øvrigt behandles i strid med lovgivningen. Overførsel af personfølsomme oplysninger via e-mail eller webstedet www.rumlebum.dk sker derfor krypteret.

Indsigt og klager
Du har ret til at få oplyst, hvilke personoplysninger, jeg behandler om dig. Du kan desuden til enhver tid gøre indsigelse mod, at oplysninger anvendes. Du kan også tilbagekalde dit samtykke til, at der bliver behandlet oplysninger om dig. Hvis de oplysninger, der behandles om dig, er forkerte har du ret til at de bliver rettet eller slettet.

Ovenstående rettigheder håndteres manuelt af mig, Mette Bærbach Bas. Hvis du vil klage over min behandling af dine personoplysninger, har du også mulighed for at tage kontakt til Datatilsynet.

Kontakt
Jeg, Mette Bærbach Bas, er dataansvarlig for de persondata, som indsamles via webstedet. Hvis du ønsker, at gøre brug af dine rettigheder til f.eks. opdatering, berigtigelse eller sletning af dine personoplysninger, eller hvis du har spørgsmål til denne persondata-, privatlivs og cookiepolitik, kan du kontakte mig.

© 2022 Mette Bærbach Bas. Alle rettigheder forbeholdes. Mette Bærbach Bas, Plantagen 34, 7900 Nykøbing M. CVR: 32009459.
 
Save settings
Cookies settings